The typological clip-on

URBAN HOUSING RENOVATION

A low-weight wood-frame clip-on service core is overlaid on an 18th century structure. This meandering core not only renovates energy flows but also transforms a room-and-corridor distribution into a continuous space that can be reconfigured according to the user’s desires.

A five-storey 17th century building is restored, renovated and transformed into an apartment building.

Two strategies are deployed: 1) first, an external restoration of façade and public circulation areas to comply with historical preservation regulations, and 2) second, a contemporary indoor intervention with the introduction of a lightweight snake-like core which creates and activates a collection of rooms.

The outdoor restoration has consisted in a precise operation which has involved traditional building trades, from carpenters to blacksmiths and stonemasons. The aim has been to restore the façade to its original state.

In contrast, the indoor operation aims at adapting the existing building to contemporary living patterns. A linear continuous core is introduced on each storey.

Prizes: XIV Ortega-Alloza award for the Best Renovation. COACAN.

Short-listed: X Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo.

Credits. Years: 2005-08. Location: Santander; Client: Muelle 6 SL; Area:1.850m2; Budget: 2.000.000.-€; Architects: TAAs + Javier García-Germán; Collaborators: Alia García-Germán, Ismael Aboli, Lucía Martínez-Rasilla, Luis Mesejo, Juan Riveiro, Therezia Sloet tot Everlo, Zhou Zewo. Engineering Consultants: Garval Ingeniería SL. Quantity Surveyors: Castor Rodríguez.