AF renovation and house extension

Project/Housing

El Viso (Madrid), 2010-12

This project is located in a residential area in the center of Madrid, near AZCA financial center. The house replicates the preexisting volume, building a light-weight house which extends an existing 1920s basque-style listed house. Early 20th Century traditional building techniques give way to contemporary ones. The original load-bearing high thermal-inertia walls are extended with a steel lightweight multilayered façade, which interact thermodynamically to produce a variety of climates.

A technical core is added which reactivates the existing building, introducing a vertical shaft which enhances the natural ventilation of the whole house, acting as a climatic mixing chamber.

A new outdoor lightweight ramp is superimposed over preexisting constructions creating a new entrance to the house. This ramp casts shadows over outdoor areas which, together with a new vertical garden and a water-spray system, contributes to create comfortable and intense summer indoor-outdoor atmospheres.

The new vertical garden adds biological density to the small-sized existing garden. The limits of the garden are extruded vertically, creating a tridimensional mesh which will promote the growth of creepers. The aim is not to seclude the garden but to enhance its biological interconnection to neighboring gardens.

CREDITS

Location: Colonia Bellas Artes y Prensa, Madrid

Date: 2010-2012

Client: Private

Area: 880 m²

Project architects: TAAs (Javier García-Germán + Alia García-Germán)

Project team: Alia García-Germán,Ignacio González Carriles, María Purriños, Jesús Sanabria, Encarna Serna, Zhou Zewo

Site supervision: Javier García-Germán

Consultants: GARVAL ingenieros

Quantity Surveyor: Alfonso Barrón, Joaquín Riveiro + Martín Bilbao

 Contractor: FMS construcciones

Budget: 1.900.000 €

Photography: Miguel de Guzmán