Public Health School, Universidad Carlos III

Proyect/Culture

Getafe (Madrid), 2018

The new building of Biomedical Sciences integrates to the Getafe university campus naturally. Instead of recurring to an iconic building with a singular character, the proposed building is wrapped in a perimetral and repetitive portico which grants a neutral character, opening to the campus without any protagonism.

Our proposal combines two of the typical central Spanish Meseta climatic typologies, the portico and the patio. And these two elements have also the capacity to provide the social and educative interaction “blended learning” requires, articulating climatic performance with inhabitation patterns and education. The proposal is completed with a two-storey mat-building placed on top of the building, where office space and the cafetería breathes through a collection of minor patios.

The building is composed through a collection of parallel reinforced concrete hollow radiant walls. Articulating the spatial, structural and constructive layers of the building, these walls also incorporates environmental systems, using the wall voids to conduct the ventilation system. This reinforced concrete infrastructure is paved with terrazzo flooring and complemented with timber partitions to give a warm atmosphere.

DRAWINGS AND THERMODYNAMIC

CREDITS

Location: Getafe (Madrid)

Date: 2018

Client: Universidad Carlos III

Area: 9.975 m²

Project architects: TAAs (Javier García-Germán)

Competition team: Javier García-Germán, Alia García-Germán, Sandra Borge, Sumac Cáceres, Pedro Pablo Gómez, Mario Nistal, Jose Rejas

Consultants: Úrculo Ingenieros

Quantity Surveyor: ARETÉ AT arquitectos técnicos s.l.p.

Budget: 11.950.000 €