Clip-on Restoration in Santander

Project/Housing

Paseo de Pereda 6 (Santander), 2005-12

This project reactivates a five-story 18th Century building, restoring its façade and transforming its interior into a contemporary apartment building. Two strategies are deployed:

First, an impeccable outdoor façade restoration has been undertaken, which has involved traditional building trades, from carpenters to blacksmiths and stonemasons. The objective was to restore the façade to its original state.

Second, a contemporary lightweight wood-frame clip-on service core is clipped on to the 18th Century structure. This zig-zagging core —a typological clip-on— transforms the typical room-and-corridor distribution into a continuous space that can be reconfigured according to the user’s needs and desires.

CREDITS

Location: Paseo de Pereda 6, Madrid

Awards: XIV Premio Ortega-Alloza best historical restoration. 2010, COACAN.

Shorlisted in X Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo.

Date: 2005-2012

Client: Muelle 6 s.l.

Area: 4.200 m²

Project architects: TAAs (Javier García-Germán + Alia García-Germán)

Project team; Alia García-Germán, Ismael Aboli, Lucía Martínez-Rasilla, Luis Mesejo, Juan Riveiro, Therezia Sloet tot Everlo, Zhou Zewo

Site supervision: Javier García-Germán

Consultants: GARVAL ingenieros

Quantity Surveyor: Castor Rodríguez

Contractor: Tecrenor s.l.

Budget: 2.000.000 €

Photography: Pedro Cantero

PRESS

Publicación en revista ARQ-vis 01.

Rehabilitación de Edificio Histórico en Santander (Cantabria). 2012

.

ISSN: 1888-7058.